Може да не ви се вярва, но историята на корейския

...
 
Може да не ви се вярва, но историята на корейския
Коментари Харесай

Авто Фест, 22.12.2023: Тест на SsangYong Torres и гамата Dacia Extreme

 

Може да не ви се има вяра, само че историята на корейския производител на коли SsangYong започва в далечната 1954, преди повече от 70 години, под името Донг Уан Мотор Уъркшоп. След това има обединяване с различен производител – Донгбанг, а новата компания започва произвеждане на класическия Jeep за американската войска. Сглобяват се също камиони и рейсове. През 1977 следва нова промяна на името - Dong-A Motor, и още едно – Кеоуа, изгубихте ли към този момент нишката? Десет години по-късно бизнесът е платен от капиталовата група SsangYong, откъдето получава и новото си название, с което го познаваме и през днешния ден. С доста премеждия производителят съумява да си проправи път към клиентите със относително налични SUV коли.

Подписан е контракт с Daimler-Benz, който обезпечава мотори и скоростни кутии, само че през 1997 компанията сменя собствеността си. Купува я Daewoo Motors, само че скоро по-късно концернът я продава контролния пакет акции на китайската SAIC. Ще се изненадате да разберете, че единствено след 6 години компанията има още веднъж различен притежател. Този пък индийската Mahindra & Mahindra. По това време видяхме забавни модели и вложения, само че заради насъбраните загуби компанията бе продадена през 2022 година на сегашния притежател - KG Group, който смени и името. Бизнес групата оперира в химическата промишленост, стоманата, услугите и медиите, новото име на SsangYong е KG Mobility или късото KGM. За да няма комплициране, досегашното SsangYong ще продължи да се употребява още дружно с новото име.

И по този начин, KGM Torres е първият модел с новото име на компанията, която основава коли още преди Hyundai в Южна Корея. Автомобилът се създава се от края на 2022 година, а България е измежду първите европейски пазари, на които идва. Традиционно страната е един от най-силните пазари на компанията по света.

Платформата на автомобила е на Korando, който към този момент сме тествали по време на интернационалния тест. Компактният SUV е наличен, хубав и с добра динамичност, само че Torres подвига много повече летвата. Като размери е ситуиран сред Korando и Rexton, има изцяло нова еднаквост и почтено казано за нас това е най-красивата кола, която е създавала компанията с толкоз доста разнообразни притежатели.

Фаровете са изваяни, с тънки форми, отворите за фаровете за мъгла са големи, предната решетка е разчупена, има мигане към Jeep, цялото купе има пластмасови офроуд панели за отбрана на каросерията. Офроуд чувството е подсилено от дръжки за връзване на въжета за отбрана от клони. Изглеждат добре, въпреки притежателите евентуално в никакъв случай няма да ги оборудват с въжета. Третата колона има сребрист панел, от който линията стартира да се спуска към края на покрива. Отзад акцент е подут подробност, създаващ усещане за псевдо аварийна гума, до него е дръжката за отваряне на вратата. Очаквате да се отвори встрани, само че в действителност е нагоре с електрически бутон. Отзад има и офроуд панел към дифузьора.

Интересното е, че от идната година идва и напълно електрическа версия с батерия от BYD.

Името идва от чилийския народен парк Торес дел Пайн в Патагония, което дефинира и насочеността на модела. Приключения и опознаване на нови територии.

Дължината е 4700 мм, широчината е 1890 мм, а височината 1720 мм. Багажният размер е голям - 703 л и нараства до 1662 л при прегъване на задния ред седалки.

Отвътре интериорът е също толкоз прелестен. Има два големи екрана като премиум колите. Долният екран е за климатичната система, а горният за всички останали функционалности. Разполагате с бърза връзка с Apple Car Play и Android Auto, затопляне на седалките и кормилото, който е с извънредно забавна елипсовидна форма. Автомобилът може да следи пътната лента и има адаптивен круиз надзор, както и цялостен набор от системи за сигурност.

Стигаме до задвижването. То е 4х4 в тестовата версия, базово е единствено предно. Моторът е бензинов 1,5 литра от Korando със 170 к.с. и 280 Нм. Трансмисията е 6-степенна автоматизирана, работи гладко и еластично, само че не очаквайте невисок разход. По фабричен данни е 11,2 л/100 км, съумяваме обаче да паднем на 9,7 л/100 км на извънградско.

Шасито се държи добре в завоите, само че се преценявате с високия център на тежестта и мекото окачване. Очевидно е настроено повече за комфорт при неравности, в сравнение с за спорт. Не успяхме да тестваме 4х4 системата на тиня, само че и Torres няма да бъде купуван за офроудър. Това е превъзходен модел за рестарта на компанията, чакаме още сходни коли, което ще докара до предстоящата финансова непоклатимост.

 

 

Кедрово зелен цвят, бронзови детайли и декоративни приложения, напомнящи топографски карти. Да, бюджетникът Dacia към този момент желае да се отличава от тълпата и го прави с линията Extreme. Това в действителност е най-високото равнище на съоръжение за всички модели на марката, което подчертава върху живота измежду природата. За по-убедително от Dacia пускат серия дрехи и аксесоари от същата линия.

Вече сме ви представяли електрическия Spring Extreme, тъй че на локалния тест на гамата скачаме на Sandero Stepway Extreme в най-търсената версия у нас - с фабрично вградена газова уредба. Какво ново при нея ли - ами нищо друго от това, което към този момент изброихме.

Двигателят е познатият еднолитров, трицилиндров с турбо, мощ от 100 к.с. и 170 Нм въртящ миг. Турбомоторчето предлага приятна пъргавост и изненадваща разтегливост за скромния си работен размер. Всъщност LPG версията предлага 10 к.с. и 10 Нм повече от тази без газ, а динамичността на пропан-бутан не се разграничава въобще от тази на бензин. Дори чисто субективно ни се стори, че на газ моторът работи малко по-гладко. Впечатляваща е и икономичността – при обикновено каране показанията на бордовия компютър се двоумят сред 6 и 7 л на 100 км.

Пътното държание не свети с особена точност, само че надали някой чака противното. Воланът към този момент е с електрическо сервоусилване и липсва оня чувствителен празен ход от предходното потомство. Той даже към този момент се контролира и в дълбочина, а освен на височина. Въпреки това настройката му е много мека и липсва ясна преписка със протичащото се на асфалта. Колата се вози на напълно нова модулна платформа и шасито е станало по-твърдо, а стъпката на колелата е разширена с 29 мм. Версията Stepway предлага относително сериозния пътен луфт от 174 мм, което ще ви разреши да сте по-уверени по черни пътища, въпреки предаването да е единствено на предните колела. Едно обаче е неоспоримо – вози по-комфортно от преди. Принос за това има новото предно окачване с правоъгълни плещи, осигуряващи по-добро усвояване на неравностите и увеличеното междуосие с 14 мм.

Версията Stepway се роди в Латинска Америка, след което дойде с европейски вид през 2009 година Още в първото потомство на Sandero, марката Dacia откри пазарна ниша за клиенти, които желаят и търсят авантюристичен темперамент за автомобила си. Второто потомство също имаше вид Stepway, а от третото от 2020 година автомобилът към този момент е независим модел с много промени в дизайна по отношение на Sandero. От 2023 година версията Extreme надгражда всичко до момента.

Освен характерни дизайнерски детайли, свързани с дивата природа, като топографски жанр в екстериора и интериора, в колата има функционалността Extended Grip. Системата оказва помощ предното предаване при потребност, в тиня или сняг. Пътният луфт е повишен до 174 мм, което е с 41 мм повече от Dacia Sandero. Предният похлупак е подут, на предната решетка е новото лого на компанията, а под него остава името на модела. Каросерията е предпазена с панели начело, откъм гърба и в профил, на покрива има рейки за слагане на багажна кутия или ски, които както знаем могат да се завъртат перпендикулярно и по този начин ви икономисват пазаруването на два спомагателни детайла. Могат да носят до 80 кг.

В салона се предлага изцяло нова тапицерия MicroCloud, за пръв път в Dacia. Освен приятна при допиране е и лесна за разчистване. По-добре обаче не я почиствайте с водоструйка като офроудър.

Мултимедийната система в тестовата кола е третото и най-скъпо равнище Media NAV, само че по традиция харесваме базовото равнище с похлупак, с който защипвате телефона си и го ползвате за екран. Системата се назовава Media Control и разполагате с решение за честия проблем с липса на стойка в колата за смарт телефона.

Тествахме и 1,0-литровия 3-цилиндров турбо мотор без пропан бутан. Мощността е 90 к.с. Съчетан е с 6-стпенна механична кутия. Лостът е обикновен, предавките влизат тъкмо. Имате и алтернатива за автоматизирана трансмисия CVT, само че механиката води до много по-добър междинен разход. При нас той е 6,9 л/100 км.

Тестваме автомобила до Гърция, където посещаваме трак ден на Overdrive Racing със суперколи във връзка закриването на сезона. На дълъг път Sandero Stepway е прелестен за каране и без проблеми прави работата, която упованието от него. Въпреки ниската мощ имате задоволително запас при изпреварване, несъмнено, при висока скорост купето е шумно. Не може да очаквате обезумяването в премиум колите тук в бюджетен бранд. Но пък имате всички системи за помощ на водача като следене на пътната лента и круиз надзор. В случая не е адаптивен, само че имате спешни спирачки.

За модела Jogger обаче с пакета Extreme получавате и малко технология, освен декоарация – функционалност за надзор на сцеплението, наречена Extended Grip. Чрез контролиране на електронния надзор на стабилността тя ви обезпечава малко по-добро сцепление по неравни повърхности.

Особено забавен обаче е Пакетът за сън за Jogger. Той дава опция да превърнете пътническото поделение в спалня единствено за няколко минути. Изработен е от дърво и се състои от три съществени съставния елемент: двойно легло с матрак 190х130 см, което може да се сложи без непозната помощ за по-малко от две минути, рафт и поделение за багаж с съдържимост 220 л. С него получавате затъмняващи щори за всички прозорци, с цел да не ви прониква светлина до момента в който спите, а и да се лишите от любопитни погледи.

Може да поръчате и умна палатка, която се свързва към Jogger, когато багажникът е отворен, и обезпечава в допълнение пространство за спане. Цената на сгъваемото легло обаче е цели 1590 евро, а на палатката още 400 евро.

Dacia Duster Extreme също разполага със системата Extended Grip, бюджетното решение за хлъзгави повърхности за коли с две задвижващи колела. Вече сме доказвали, че Duster се оправя отлично и единствено на предно, автомобилът е с висок клиренс и в случай че не отпускате газта, катери като 4х4.

Extreme равнището предлага присъщото кедровозелно, съчетано с меднокафяави детайли.

Целта на равнището Extreme, засегнало цялата гама на Dacia, е да трансформира марката в желан като избор за коли за завършения.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР